В рубриката Денят като гозба на Фокус този път ви представяме любимата лятна

...
В рубриката Денят като гозба на Фокус този път ви представяме любимата лятна
Коментари Харесай

Любимата лятна салата на Шеф Таньо Шишков

В рубриката  " Денят като манджа "  на  " Фокус " този път ви представяме обичаната лятна салата на Шеф Таньо Шишков.

Тази салата съдържа три съществени съставния елемент: домати, катък и алена чушка.

“Интересното при алената чушка е методът, по който аз сервирам тази салата в заведенията ми. Червената чушка я минавам през брашно и я пържа. За мен пържената алена чушка е извънредно усета, едно от нещата с които мога да пребивавам цяло лято - сирене, домати и пържена алена чушка. Тъй че чушката минава през сол, брашно, пържим в лой по желание.

Доматът го режем на едро или както избираме, катъкът може да бъде сменен със сирене, олио - включваме олио, защото въпреки всичко приказваме за балканска или българска салата. Тук е моментът да кажем, че олиото не е по-вредно от зехтина или противоположното, в смисъл и двете са растителни мазнини. Просто главната разлика в действителност е, че зехтинът дава доста мощен усет и мирис на маслини. И в случай че желаеме салатата ни да няма усет и мирис на маслини - използваме олио. Ако нямаме срещу маслините - използваме зехтин ", изясни началник Шишков. 

И още за растителните мазнини и тяхното приложение в света на кулинарията:

“Зехтинът е прелестна растителна лой, не ме разбирайте неправилно. Изключително териториална, балканска, въпреки всичко знаете, южната ни съседка е извънредно огромен производител на зехтин и на маслинови дръвчета. Но аз нямам проблем с обичайните български растителни мазнини, нямам проблем с шарлана. Не знам дали знаете какво е шарлан, това е нерафинирано слънчогледово олио. Или както доста остарели хора в България, като им кажеш шарлан, те споделят “А, това е олио ". Понеже, когато са си правили преди 100 години, евентуално на възрастните хора техните родители са си правели олио в преси, местни преси по селата. Хората са употребявали слънчогледовите семена, не са рафинирали олиото, а са употребявали нерафинирания артикул от него, който са наричали шарлан, още прочут за тях като олио. Тъй че няма проблеми, използвайте олио, несъмнено ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР